vrijdag, november 24, 2006

25-11 Waitomo Cave - New Plymouth


Het skelet wat ze gevonden hebben tijdens het maken van de paden door het grottenstelsel is van een Moa. Deze is nu helaas uigestorven.

Dit is het skelet van een koe. Deze is door een tomo in de grot gevallen. Een tomo is een schacht die ontstaat als het water een groot deel van de tussenliggende lime stone heeft opgelost, waardoor het lijkt alsof de grond nog stevig is, maar als men twee of drie passen op het dunne laagje heeft gegaan, zakt het plotseling in en stort wat er overheen loopt naar beneden. (deze schacht was ongeveer 20 meter diep.

In het tweede grottenstelsel van de tocht liet hij meer zien hoe grotten ontstaan en hoe lang het eigenlijk wel duurt voordat een stalactieten en een stalagmieten elkaar raken.

Een voorbeeld van hoe de aardlagen op elkaar komen te liggen. Lijkt ook een beetje op de Pancake Rocks.

Dit is de auto waarmee we met de tweede tocht mee weggebracht werden. Leuke gids die ons ook veel over de omgeving vertelde. Ook hoe hij samen met zijn partner maanden aan het werk zijn geweest om in de grotten zo min mogelijk schade aan te brengen en toch een mooi paadje gelegd hebben en verlichting zo geplaatst dat je wel wat ziet maar de insecten er zo min mogelijk last van hebben.

Hier zie je de vislijntjes zoals ze genoemd worden waaraan de gloeiwormen hangen en waarin vaak het eten in vliegt. Kleine insecten die de grotten binnenkomen e.d.

De ingang van de beroemde Waitomo Cave. Van het licht van de gloeiwormen konden we geen foto's maken want de camera's reageerden niet en bij mij was het beeld ook zwart en flitsen helpt en mag helemaal niet.
Ik vond deze wel goed, maar later met de tweede tour bij andere grotten was het voor ons beiden toch indrukwekkender dat zulke kleine insecten zoveel licht kunnen geven.
Ook mocht men daar wel foto's bij maken.

ra

Geen opmerkingen: